Akıl Nimet midir İllet midir?

Efe Ertürk - 90

Akıl Nimet midir İllet midir?

    Bu yazıda “Akıl insanoğlu için bir nimet midir yoksa bir yara mıdır?” sorusunu cevaplamaya çalışacağım. Akıl, insanın düşünme, anlama, karar verme yetisi olarak tanımlanabilir. İnsanlar, bu yeti sayesinde karşılaştığı problemlere çözüm sunma, yaratıcılık ve yenilikçilik, toplumsal hayatı düzenleme ve sorgulama yetisine sahiptir.

    Akıl, çoğu insana göre nimet olarak görülmesinin yanı sıra insanı diğer canlılardan ayıran en belirgin özellik olduğu düşünülür. Bu nimetin iyi özelliklerinin beraberinde getirdiği bir zorlukta vardır. Bu zorluk aslında aklın sınırlarından dolayı ortaya çıkar. Biraz da bu sınırları ele alalım: İnsan aklı, duyularla sınırlıdır. Bu, aklımızın çevremizde olup biteni tam anlamıyla kavrayamayacağı anlamına gelir; çünkü bilincimiz duyularımızın sınırlarında sıkışıp kalmıştır. Bir başka sınır koyan konu ise aklımızın soyut kavramları ve karmaşık olayları tahayyül etmesi son derece zordur örneğin kuantum fiziğini aklımızın kavraması imkansıza yakındır ne kadar “anladım” desek de oturmayan büyük bir kısım olacaktır. Bir diğer mesele ise aklımızın geçmiş tecrübeler ve duygularımızdan etkilenir. Bunun yanında ise etik, ahlak, toplumsal normlar gibi değerlerin bizde çizdiği sınırlar ister istemez bilincimize yansır. Bu yansıma sanılanın aksine çoğu insanda azımsanamayacak derecede kısıtlamalara neden olur.

    Peki aklımızın sağladığı bu nimetler açtığı yaraları kapatabilecek kadar fazla mı? Naçizane fikrim aklın insan için bir nimet olduğu yadsınamaz olsa da var olan sınırları bizde derin yaralar açıyor ve bir süre sonra nimet olarak sunulan o şey bizde kapanmaz bir yaraya dönüşüyor.


Tarih: 7 Ekim 2024

Yazan : Efe Ertürk - 90