Akıl
Deniz Umut Kurt - 364
Akıl
Aklın işlevleri çoktur ama zararları da yok değildir.
Sizinle bu sefer aklın insanoğluna açtığı yaradan bahsetmek istiyorum. Tabi aklın insanoğlunu bu dönemlere getirmesinde büyük bir katkı da vardır. Ama bunun yanında akıl bize duygu da kazandırır. Duygu aslında bizim aklımızı yönetir. Ve işte o duygular düşüncemizi değiştirir. Kimisini katil yapar, kimisini depresyona sokar, kimisini de gayet iyi bir şekilde korur ve mutluluğunu sağlar. Tabi bu duyguları büyük çoğunlukla insanın çevresi etkiler. Yani aslında sizin aklınızı başka bir akıl veya cisim etkiliyor diyebiliriz. Ama bu, demek değildir ki çevreyle olan etkileşiminizi kesin. Böyle bir şey yaparsanız büyük ihtimal yalnızlıktan aklınızı yitirebilirsiniz. Tabi bu kötü düşünceler arttıkça da kavgalarda artış meydana gelebilir. Sonrasında savaşlar ve bunun gibileri…
Tarih: 5 Ekim 2024
Yazan: Deniz Umut Kurt - 364
Evet insan çevresinden etkilenir fakat gördüklerini uygulamak ona kalmıştır. Bu seçimi de kendi aklı ve bilinciyle yapar. Eğer akıl yaraysa bunu çevreye bağlamak çok doğru olmaz. Ve bence akıl yara mıdır yoksa nimet midir sorusunun kesin bir cevabı yoktur.
YanıtlaSilEvet kesin bir cevap söylemek pek doğru olmaz ama genede aklın çevreye bağlı olarak değiştiğini düşüncemi değiştiremedin. Üzüm üzüme baka baka kararır mantığı.
SilYorumun için teşekkürler.
Öncelikle yazın güzel olmuş. Sana bir konuda katılmıyorum. Bence akıl ve duygular birbirinden farklı şeyler. İkisi de insanlığı bu noktaya getirmekte büyük rol oynamış. Fakat bazen duyguların aklın önüne geçip yanlış kararlar vermemize neden olduğunu düşünüyorum. Bana göre akıl büyük bir nimet. Başımıza dert açan şey ise duygular.
YanıtlaSilİşte bu yüzden duygular aklımızı yönetir. ☝🏻☝🏻
SilYorumun için teşekkür ederim.
Güzel bir yazı, sade ve anlaşılabilir bir dil kullanmışsın. Duygunun bizim düşüncelerimizi ve aklımızı yönettiği kısmına katılıyorum ama akıl bize duygu kazandırmadı, en azından temel duyguları. Hayvanlar aleminde sevgi ve ilkel düzeyde nefret duyguları var. Duygunun aklımızı nasıl değiştirebileceğini güzel anlatmışsın beğendim yazını
YanıtlaSilEvet temel duygular hayvanlardada var ama bence düşükte olsa hayvanlarında aklı var.
SilYorumun için teşekkür ederim.
Öncelikle yazın güzel olmuş. Bir insanın davranışları, kişiliği çevresinin etkisiyle şekillenir. Fakat yine de o kişinin yanlış davranışlarını, yetiştirilme tarzının yanlişliğinin üzerine yıkamayız. Kişi aklını kullanarak davranislarink kontrol etmelidir. Tabi işin içine duygular girince bazen çok da kontrol edilebilir olmuyor.
YanıtlaSilYazını beğendim ama bu konuda sana katılmıyorum. Evet, bazen davranışlarımız ani duygular sonucu gelişebilir fakat bu davranışlar akıl sonucu ortaya çıkar.Yani duyguların bizim aklımızı yönettiğini düşünmüyorum.
YanıtlaSilO zaman sevdiğiniz insanlara karşı da seni seviyorum demeden once aklınızı kullanabilirsiniz!
SilYazını genel olarak beğendim , insanın çevresinden etkilendiği ve duyguların bazen aklı yönetebildiğine katılıyorum ama yine de aklı asıl yönetenin insanın öznel yargıları olduğunu düşünüyorum.
YanıtlaSilBen de düşüncelerine katılıyorum ama bazı istisnaların olduğuna da inaniyorum. Yorumun için teşekkür ederim.
SilBen duygu ve aklın zıt olduğunu düşünüyorum ama ikisi de birbirine ihtiyaç duyar bir zamanda. Ve çevreden öğrenilenlerin sorgulamaya başlayıncaya kadar etkili olacağını düşünüyorum bir süreden sonra eğer kişi sorguluyorsa toplum baskısında kurtulup kendi düşüncelerini yapar. Yazını beğendim
YanıtlaSilBilmiyorum...
YanıtlaSilbilemezsin…
Silanlayamazsin…
SilBilinçle duyguların insanın üzerindeki etkilerini güzel anlatmışsın. Yalnızlık ile kötü düşünce cümleleri arasına birkaç cümle daha yazıp ikisini bağlasaydın daha iyi olabilirmiş. Duygularının bilincinde olup onlar tarafından yönetilmeyen, onları anlayan ve yorumlayan insanların da olduğunu belirtmek isterim.
YanıtlaSilHiç bu açıdan düşünmemiştim.
SilYorumun için teşekkürler