Akıl insan için nimet midir yoksa yara mı?
Ayça Martin - 215
Akıl insan için nimet midir yoksa yara mı?
Bence akıl insan için bir nimet olabilir. İnsan aklıyla her şeye ulaşabilir. Doğru bilgiye, yeniliklere ulaşabilir. İnsanı diğer varlıktan ayıran en önemli özellik bu yüzden akıldır. İnsan aklını kullandıkça ilerlemeye, gelişmeye devam eder. Bu zamana kadar icat edilmiş her şey aklın bir eseridir. Örneğin; Edison aklını kullanmasaydı ampulü icat edemezdi, John Dalton aklını kullanmasaydı atom hakkında bir fikir sunamazdı ve diğer insanlar bu görüşü geliştiremezdi. Bunlar gibi daha bir çok örnek vardır. Aklın bir nimet olduğunu çoğumuz günlük yaşantısında “biraz aklını kullan” gibi ifadeler kabul ediyoruz zaten. Lakin akıl iyiye kullanıldığı sürece nimettir. Bunu örnek vererek biraz daha açmam gerekirse; atomun parçalanabilir olduğunun bulunması, aklın bir nimet olduğunun göstergesidir ama atomu parçalayıp atom bombası yapılması ve bunun insanlık adına kötüye kullanılması aklın yara olduğunu da gösterebilir. Bana göre canlılara zarar veren her şey bir yarayı ortaya çıkarır. Tam bu noktada devreye bilinç girer. İnsan ilk başta ortaya koyduğu şeyin iyi veya kötü olduğunun bilincinde değildir. Deneyimlerle iyi veya kötü diye ayırabilir. Bilinç insana ahlaki değerler kazandırır. Aklı iyi veya kötü olarak kullanmak insanın bilince kalmıştır.
Sonuç olarak aklın nimet veya yara olduğuyla ilgili kesin bir şey söylenemez. Akıl iyiye kullanıldıkça nimettir fakat iyi kavramı herkese göre değişkenlik gösterdiği için kesin bir yargıya varılamaz.
Tarih: 6 Ekim 2024
Yazan: Ayça Martin - 215
Yazını beğendim, yanıtının iki cevap da olmadığını anlatmışsın. Buluş ve icat yapan insanlara değinmen yazını zenginleştirmiş. Ama yazında değinmem gereken şeyler var. (Eğer Tanrı varsa) İnsan aklıyla Tanrı'ya ulaşabileceğini düşünmüyorum. Ayrıca bana göre atom bombası yapılması iyi bir eylemdir (!).
YanıtlaSil